Digitala hjälpmedel vid event
Vad måste man tänka på vid större företagsevent eller banketter som självaste Nobelfesten? Att det är koordinerat och välplanerat, med digitala hjälpmedel bland annat. Och vad serverades på Nobelbanketten?
När det sker ett större event kan det underlätta att ha digitala hjälpmedel, som digital reception och annan administration. På ett event som den stora Nobelbanketten är detta riktigt viktigt för att se till att alla gäster anländer i rätt tid och att maten serveras i exakt rätt tid. På meetit.se kan du läsa mer om just digitala event och digital incheckning med innovativa lösningar.
Det största eventet i Sverige?
Nobelfesten är alltid en snackis, varje år är den någon klänning som det pratas lite extra om, eller maten, pristagarna och varför inte en slarvig servitör som tappar mat på folk? Det finns lite allt möjligt att hugga in i. Men hur mycket kostar festen egentligen? Det samlas närmare 1 300 gäster i den Blå hallen för att supera tillsammans och fira de personer, de hedersgäster, som fått mottaga nobelpris i diverse ämnen. Kategorierna med priserna delas in i följande:
- Nobelpriset: 45 miljoner kronor
- Ersättning till prisgrupperna: 27,1 miljoner kronor
- Administration med mera: 15,1 miljoner kronor.
- Nobelveckan i Stockholm och Oslo: 15,3 miljoner kronor
I SVT skrivs det också att den totala summan för samtliga nobelpris och verksamhetens kostnader förra året uppgik till hela 102,6 miljoner kronor. Men sedan är den exakta summan för festen hemlig. Kuvertpriset per person är 3 000 kronor och det debiteras av Nobelstiftelsen för de som deltar på banketten. Det betalar givetvis inte pristagarna för, där står stiftelsen både för kostnader och resor.
I år serverades kött som en sidodel, inte som huvuddelen av en rätt. Banketten inleddes med lättbakad röding smaksatt med kräftbuljong i krondillslök och lättrökt forellrom med en ovandel av krispig potatis och krasseskum. Varmrätten, eller huvudrätten som det även kallas, var på grönsakstema. Där serverades ugnsbakad rotselleri med kantarellkräm, svampsmör, kålrot med lagerbladskräm och långbakad högrev, oxmärgcrust, rökt kalvsky samt potatis- och purjolöksterrin. Till efterrätt blev det en så kallad äppelharmoni med karamelliserade äppen, äppelsorbet, vaniljkräm, kolasås och havresmulor. Förhoppningsvis var det riktigt gott från start till slut. Mer om maten här i Svenska Dagbladet.