Innovation i bilvärlden

Bilindustrin har länge varit ett viktigt område när det gäller teknik och det är en bransch som snabbt anpassar sig till nya fenomen. Med det sagt är tillverkarna på olika plan även innovatörer genom att ta fram helt nya upplevelser för kunden.

Vilka är de stora trenderna inom bilvärlden just nu och på vilket sätt präglas branschen av kundernas krav på kvalitet och miljö? I den här artikeln diskuterar vi innovation inom en av världens viktigaste industrier.

Biltillverkningens utmaningar

I takt med en omvälvande digitalisering av samhället samt en modern elektrifiering av bilindustrin ställs tillverkarna inför nya krav. Det handlar om att konstant leva upp till förväntningar och anpassa tillverkningen till ny teknik, men även nya vanor. Kunder efterfrågar i allt högre grad kvalitet i samband med bilköp och det gäller på alla plan. Oavsett det är motorprestanda, utsläpp eller tillbehör. Det här är anledningen till att kvalitetsmärken som Dezent blivit en stor favorit i branschen. Den tyska fälgtillverkaren representerar allt som den moderna bilköparen efterfrågar och representerar märkningen ”Made in Germany” på bästa möjliga sätt. Kvalitet, hållbarhet och säkerhet är faktorer som står i fokus när det gäller biltillverkarnas utmaningar 2020. Precis som Dagens Industri skriver är dagens kunder mer pålästa och därav mer krävande.

Trender och teknik

På de stora bilmässorna visar biltillverkarna upp sina senaste alster och på senare tid har digitalisering och elektrifiering stått i centrum. Idag har de flesta av de stora tillverkarna en eller flera modeller som kan kategoriseras som ”hållbara fordon”. Det är elbilar och hybridbilar som på olika sätt uppfyller kraven som bubblat fram i samband med en ökad klimatmedvetenhet. Uttrycket ”intelligent elbil” är det senaste i branschen och innebär att hållbarhet kombineras med smart teknik som till exempel automatiserade system.

I Sverige har även skattesystemet påverkat bilförsäljningen där allt fler sålda nybilar är elbilar alternativt laddhybrider.