Ökad säkerhet vid smslån

När smslånen kom var det många som hamnade i ekonomiska knipor, mycket på grund av den oreglerade marknaden, men nu har reglerna skärpts åt – både Google och staten har med åren infört en hel del restriktioner för att begränsa de oseriösa företagens framfarter.

Smslånemarknaden har under flera års tid agerat helt utanför lagens ramar, men detta är det numera slut på vilket tydligt markerades av bland annat sökjätten Google som för en tid sedan stoppar annonsering av smslån på sin sökmotor. Det betyder att du inte längre kan mötas av klickvänliga annonser som uppmanar dig till att ta en massa lån du inte behöver egentligen. Även regeringen har också uppfört en hel del restriktioner under årens lopp och nu senast har man klubbat igenom bestämmelser om att sätta upp räntetak, vilket bland annat Svenska Dagbladet var snabba på att rapportera om när förslaget togs upp från första början.

Så här ska smslånen begränsas

Varför förslaget kommit upp på tapeten är med anledning av att man tröttnat på de ockerräntor som vissa av bolagen tagit på sina lån, vilket skickat massor av människor till kronofogden. Det ska det nu vara slut med. Förslaget innebär därför, kortfattat följande:

”Räntan får inte vara högre än 40 procentenheter över den så kallade referensräntan, i dagens läge ett tak på 39,5 procents ränta. […] Regeringen föreslår ett tak för kostnader knutna till ett lån. Kostnaderna för ett lån på 1 000 kronor får till exempel aldrig överstiga 1 000 kronor. Ett lån på 1 000 kronor ska därmed inte kunna kosta låntagaren över 2 000 kronor totalt.” – läs mer hos Svenska Dagbladet.