Så ska du tänka kring elbil

Allt fler politiker börjar prata om att fasa ut fossila drivmedel helt och hållet. I takt med detta ökar också intresset för elbilar.Utvecklingen kring elbilar går snabbt framåt och de blir allt attraktivare. Men vad ska du tänka på om du planerar att skaffa en elbil inom den närmaste framtiden?
Det har blivit betydligt enklare att skaffa elbil som privatperson jämfört med några år sedan. Men det är fortfarande bra att vara så påläst som möjligt inför ditt köp. Det finns till exempel betydligt fler ställen där du kan ladda din elbil på vägarna. Men hur fungerar det när du ska ladda hemma?

Skaffa en pålitlig laddstolpe

Socket,For,Electrical,Car,Battery,Charger,With,Load,Indicator,Lights,Det viktigaste för att du ska kunna skaffa en elbil är att den kan laddas. De flesta vill kunna ladda den i sitt eget hem. Om du bor i bostadsförening finns det kanske redan möjlighet att ladda bilen? Det kan du höra dig för direkt med föreningen. Om du däremot bor i villa kan du undersöka möjligheterna att skaffa en egen laddbox. Du kan till exempel välja ett modernt alternativ från Zaptec som har flera lösningar. De är redan ett av de ledande företagen i Norge och satsar nu på att även erövra Sverige. Deras senaste lösning heter Zaptec GO och lanserades så sent som 2021. Den är perfekt för dig som vill kunna ladda hemma då den klarar upp till 22kW. Den har även möjlighet att koppla upp sig till 4G.

Ladda aldrig i ditt egna uttag

Något som du måste vara uppmärksam på är att du aldrig ska ladda i ett av dina vanliga eluttag. Dock finns det väldigt många risker och nackdelar med detta. Några av dessa är:

  • Det medför en brandrisk.
  • Det tar väldigt lång tid att ladda bilen.
  • Det kommer medföra fyra kostnader.

Det är särskilt farligt om du har ett lite äldre hus. Dessa uttag är inte gjorda för att ladda så kraftiga saker som en elbil. Då är det stor risk att strömmen går i hela huset. Det kommer du aldrig riskera med en laddbox. Om du har en laddbox kan du också ladda under de tider när elen är som billigast. Du behöver inte anpassa dig efter några andra i din närhet.

Glöm inte skatteavdraget

Aerial,Following,Car,Top-down,View,This,Grey,Colored,Station,WagonInnan du installerar en laddbox bör du undersöka möjligheterna till skatteavdrag. Du kan utnyttja det som kallas Grönt Skatteavdrag vilket ger dig ett avdrag på upp till 50%. Det fungerar i princip på samma sätt som RUT-avdraget. Du får dra av kostnaderna för installation upp till 50% eller en kostnad av 50 000 kronor. Om ni är flera på samma hus gäller avdraget per person. Du och dina sambos skulle alltså kunna installera flera stolpar till ett bra pris. Detta avdrag kom till för att privatpersoner ska få det lättare att ställa om till elbil. En elbil är normalt billigare i drift än bensin- eller diesel så du kommer vinna på det i längden. Många ser därför elbilen som framtiden för att vi ska kunna värna om klimatet.