Styr ditt smarta hem

Att ha ett smart hem blir allt mer populärt bland svenskarna. Det ger en möjlighet att få kontroll och full översikt över sin bostad, även på distans. En app kan användas för att styra lamporna i bostaden, samt värme, alarm och elektroniska apparater.
En klok investering är att installera plejd, som kan användas för att schemalägga husets belysning. På kvällen kan du skapa en mysig belysning som sedan släcks vid ett visst klockslag. Belysningen kan också ändra färg, baserat på de faktorer som du ställer in. Starkare ljus på vintern kan ge en uppiggande ljusterapi, medan en mjukare, varmare ton passar bättre för en middag med socialt umgänge.

Gör hemmet smartare

smart hemDet finns många andra sätt att göra hemmet smartare. Du kan förändra rumstemperaturen så att den anpassas efter vilken tid på dygnet det är, eller så att olika rum har olika temperaturer. Exempelvis kanske sovrummet behöver vara svalare på natten för att garantera en god nattsömn. Ett smart hem ger också stora möjligheter att förbättra säkerheten. Övervakningskameror med rörelsedetektorer eller spotlights kan kopplas till det smarta systemet och sedan kontrolleras med en app eller med röststyrning.

Att göra ett hem ”smart” brukar också kallas för hemautomation. Detta kan innebära att man skapar en centraliserad styrning av VVS, det vill säga av ventilation, luftkonditionering och uppvärmning. Det går också att på olika sätt förbättra hemmets energieffektivitet, bekvämlighet och säkerhet. Ett annat användningsområde är det som kan brukas av äldre personer, som till exempel inte har lika stor rörlighet eller på olika sätt inte längre kan bo själva i en vanlig lägenhet. Genom hemautomation kan de exempelvis tända och släcka ljus med rösten och styra hemmet på ett enkelt sätt. De kan också få ökad säkerhet via trygghetslarm som är kopplat till det centrala nätverket.

Styr ditt hem med rösten

minihögtalareRöststyrning kan i ett smart hem ske med hjälp av virtuella assistenter som Amazon Alexa eller Google Assistant. Amazon Alexa är en digital assistent som drivs av AI. Den kan interageras via röststyrd kommunikation, skapa listor, spela musik, sätta larm, spela upp ljudböcker, och en rad andra saker. Med hjälp av Alexa går det också att styra ett smart hem utan problem. Användaren kan förbättra och utvidga Alexas förmågor genom att installera ytterligare funktionalitet via appar. När det gäller att styra ett smart hem kan Alexa kopplas upp till olika tekniska apparater i hemmet, exempelvis smarta termostater, ljusknappar, rökalarm, kylskåp och robotar. Google Assistant är en digitalt baserad assistent som drivs av AI. Den används i mobila enheter för att styra smarta hem. Google Assistant kan utföra tvåvägskommunikation; den kan alltså kommunicera med användaren i ett samtal. Assistenten kan stödja en stor variation av olika enheter, till exempel produkter som används i smarta hem och bilar. Tredjepartsutvecklare kan också förstärka funktionaliteten hos assistenten. Google Assistent kan utföra många olika sysslor, som till exempel schemalägga evenemang, söka på internet och sätta alarm. Enligt Google kommer Google Assistant snart också kunna känna igen olika objekt via sin kamera, och samla in visuell information. Den kommer även att kunna handla varor åt användaren, känna igen olika typer av musik och överföra pengar.