Investera i IoT – sakernas internet

Har du också börjat intressera dig för Internet of Things? Det förkortas till IoT och kallas på svenska för sakernas internet.

Det gäller att hänga med i utvecklingen, inte minst den digitala och tekniska, för att stå konkurrenskraftig på marknaden. Detta gäller särskilt för industrin, i vilken många inte vet vad IoT är för något. Däremot finns det många som vet om kryptovalutan för sakernas internet, som heter Iota. Du kan faktiskt köpa iota på nätet, passande nog. Men vad exakt är då Internet of Things, som är så mystifierat fastän det egentligen är rätt så enkelt och logiskt?

Detta är sakernas internet – IoT

I en artikel i IDG.se går det att läsa följande förklaring:

Sensorer i kylskåp, kläder, armband, maskiner, bilar, lås, elmätare – eller i princip vad som helst – gör att det långt ifrån bara är telefoner och datorer som kopplas upp mot internet. Det här kallas internet of things – sakernas internet på svenska – IDG.se

iotaDet är med andra ord, uppkopplade prylar som genererar data, information, till varandra. Sensorerna kännas av olika saker, beroende på typ. En sensor i en glödlampa kanske känner av ljusmängden i ett rum, eller rörelse av dig som går ut och in i rummet. Ett lås på en ytterdörr känner igen dig med fingeravtryck, låser upp dörren och kommunicerar kanske med tvättmaskinen att den kan starta och att lamporna i huset eller lägenheten ska tändas. Det är kortfattat, en teknisk revolution som inom kort kommer att ha förändrat vårt sätt att leva och hushålla på olika sätt. På iis.se definieras det av följande punkter:

  • Sensorer.I originaldefinitionen var sensorerna externa och registrerade thingets identitet. Nu har de flyttat in i thinget och läser av betydligt intressantare saker, antingen om thingets inre tillstånd eller dess omgivning. Detta gör så att data genereras.
  • Processor.För att tolka och göra något vettigt med datan som sensorerna samlar in behövs datorkraft. Denna kan finnas i thinget självt, i en hubb någonstans relativt nära thinget, eller i molnet; ofta finns den fördelad på flera olika platser med ansvar för var sin del av uppgiften.
  • Nätverk.Nätverket kan användas för styrning, rapportering eller inhämtning av data från andra thing eller från internet, men det måste i någon bemärkelse vara viktigt för thingets funktion. Namnet till trots finns det exempel på thing som använder andra nätverk än internet.
  • Ställdon. Om sensorerna är thingens sinnen, så är ställdonen musklerna. Det är genom dem som thingen själva kan förändra den fysiska verkligheten. Inte allt som räknas som thing har ställdon.

Mer om detta kan du med fördel läsa här, i denna internetguide.

Nu satsar bland annat Ikea stort på just sakernas internet, med produkter som är uppkopplade till nätet och både genererar data och kommunicerar. Ikea vill, enligt en artikel på NyTeknik.se, göra alla hem smarta och satsar nu på ljud. De har sedan tidigare lampor och laddningsstationer som är smarta och uppkopplade mot nätet. Det gör att en lampa eller fler kan styras dels av sensorer som registrerar ljus, mörker och rörelse – men även via en app i din telefon. Vill du att alla myslampor i vardagsrummet när skymningen faller? Då går det enkelt att ordna.