Så googlade svenskarna 2016

Nu ligger listorna offentliga för hur beteendet och sökningarna har sett ut på sökmotorn Google. Varje år kan man se en sammanställning på vilka ord, vilka fraser eller vilka frågor vi sökt svar på allra mest hur året. I år har vi såklart sökt mycket på Pokémon Go, Donald Trump och Iphone 7.

Google har presenterat sammanställningen om hur svenskarna googlade året 2016. Det är alltid lika roligt och ibland även förvånande när man inser hur sökningarna sett ut. Man kan se trender både inom sökord och fraser med olika frågeställningar. I Dagens Media listar man till exempel svenskarnas 10 mest populära sökord 2016:

1. Pokémon Go
2. EM 2016
3. Iphone 7
4. Donald Trump
5. OS 2016
6. David Bowie
7. Melodifestival 2016
8. Lisa Ekdahl
9. Prince
10. Brexit

googleVi bilägare skriver att den mest eftersökta bilen under förra året var bilmärket Honda. Man drar slutsatsen om att den populära sökningen efter just Honda har att göra med lanseringen av nya CR-V och Civic. På andra plats kom Mercedes följt av Tesla och Lamborghini. På Café berättar man istället om de mest googlade kändisarna under året vilket var ingen mindre än svenska skådisen Alicia Vikander. Hennes popularitet har att göra med hennes medverkar i flertalet filmer och att hon även vann en Oscar. Efter henne tog Alan Rickman och Marika Lagercrantz en varsin pallplats på listan för mest googlade film- och Tv-personligheter.

I de övriga kategorierna kunde man hitta populära sökfraser som ”Hur laddar man ner Pokémon Go?”, ”Vem vann USA-valet 2016?”, ”Varför är ägg bruna eller vita?”, ”Vad är brexit?” och ”Hur lång är Sarah Sjöström?”.

Lokalt sökbeteende

Det är även intressant att få se hur man mer centralt använder sökmotorn för att få fram information. Som man berättar om på vxnews.se var till exempel sökningarna i Växjö lite annorlunda jämfört med sammanställningen för hela Sverige. I just Växjö googlar man mycket Melodifestivalen, OS och Pokémon. Men det absolut vanligaste var faktiskt frågorna: vad är kondition, hur gammal är Orup och hur gör man efter en tungpiercing.