Reparera och sälj din gamla iPhone

Sälj din mobil efter att du bytt glas eller reparerat den. Det kan spara dig massor av pengar. Låt inte en gammal mobil ligga och skräpa i en låda, den kan fortfarande vara värd pengar.

Alla vet att det är bättre att laga än att köpa nytt hela tiden – även om det kan vara roligare att beställa en sprillans telefon än att fortsätta använda den gamla. Men tänk på miljön, och på plånboken. Du kan till exempel byta glas på din iPhone 6 och fortsätta använda den, trots att den har flera år på nacken, i stället för att köpa en helt ny iPhone.

Byt glas på mobilen – reparera och återanvänd

iphoneOm du byter glas eller reparerar din gamla iPhone så är du faktiskt en rebell, för det enda Apple vill är att vi gör oss av med våra äldre mobiler (trots att de är fullt fungerande) och köper en ny. Då får de in mer pengar, och ja, du får betala mer. I en artikel i MacWorld IDG går det att läsa om hur du som köper en ny iPhone kan lämna in en gammal telefon från Apple och då få en viss rabatt. Mer om detta kan du även läsa om här på Apples egna hemsida.

Apple själva lyfter fram det positiva med detta att lämna in mobilen, inte minst ska det vara bra ur miljöhänsyn. Men att köpa en splitterny iPhone är knappast bra för miljön. Med det sagt så kan väl de negativa effekterna minskas något genom att man lämnar in den gamla telefonen och låter den återvinnas, i alla fall om den inte fungerar. Det går givetvis att tjäna på detta, men det kräver en viss ansträngning.

Sälja iPhone – så mycket är din värd

Att sälja telefonen på egen hand via Blocket, Tradera eller liknande kan många gånger ge bättre betalt, men vi betalar också för just att slippa behöva sälja telefonen själv – MacWorld IDG

Men om du har en gammal telefon som ändå ligger och skräpar så kan det faktiskt vara skönt att veta att den kan vara mer värd än vad du faktiskt tror. Och om du redan har köpt dig en ny kan det vara värt att sälja den gamla, eftersom du inte kan gå med den till Apple nu för att få rabatten på den nya telefonen. Andrahandsvärdet på iPhone varierar, men i en artikel i Expressen listas andrahandsvärdena på följande sätt:

  • Iphone 4: 200-300 kronor
  • Iphone 5 (16 Gb): 700-900 kronor
  • Iphone 5 (32 Gb): 1 000-1 200 kronor
  • Iphone 6 (64 Gb): 1 800-2 500 kronor
  • Iphone 6 (128 Gb): 2 200-2 800 kronor
  • Iphone 7 (128 Gb): 4 000-5 000 kronor
  • Iphone 7 (256 Gb): 5 000-6 000 kronor

Att komma ihåg är att det är cirkapriser, baserat på hur mycket mobiler sålts för på Tradera under de senaste månaderna. Varje gång det kommer ut en helt ny telefon från Apple, så sänks priserna på de äldre generationerna litet till. Därför är det bra att sälja av din gamla iPhone så fort du köpt en ny, oavsett modell och märke.