Prisad belysningsteknik

Varför är LED-tekniken så revolutionerande i jämförelse med glödlampan? Bland annat för dess kvalitet och långa livslängd, samt hur lite energi dioderna drar.

LED bilEn LED-ramp på bilen är ett tecken på att ny teknik har kommit lång väg, och hittat hem. Det finns många anledningar till att denna teknik blivit prisad världen över, tre av dessa orsaker är:

  1. Håller längre. Lysdiodlampor (LED) håller hela 15 gånger längre än vad den klassiska glödlampan gör.
  2. Förutom att den lyser en längre period så drar LED-lampor runt 80 procent mindre el, än glödlampor.
  3. Krav på kvalitet. Det finns satta krav på LED-lampor som garanterar deras kvalitet, bland annat måste det ursprungliga ljusflödet finnas kvar efter 6 000 timmar. Det finns dessutom krav på livslängd.

Mer om detta kan du bland annat läsa om på Energimyndighetens hemsida.

Krav på att LED-ljus ska hålla kvalitet

Nu finns det dessutom krav på att LED-lampor som tillverkas ska ha färgåtergivning på Ra 80 eller högre än så. Det innebär att lampan ska återge färger på olika föremål i sin närhet på ett bra, och gärna naturligt sett. Bra att veta är att LED-lampor kan ha både kallt och varmt ljus, lite beroende på vad du själv är ute efter. På en bil kan kallt ljus vara eftersträvansvärt, inte minst när du har lampor under bilen eller över registreringsskylten. Inomhus däremot kan ett varmt ljus vara mysigare, eftersom vi gärna vill att det ska kännas varmt och ombonat i våra hem.

Dagsljus ger högre välbefinnande åt skiftarbetare

I en annan artikel går det att läsa hur lysdioder numera kan simulera dagsljus, något som fungerar som ett hjälpmedel till de som jobbar skift. Att jobba i dagsljus är bra för kroppen, de som nattarbetar i lysdiodljus med denna funktion får med andra ord ett ökat välbefinnande.

I dagsläget går det även att se hur lysdiodtekniken utvecklas hela tiden, inte minst av den som 2014 vann ett nobelpris för just denna teknik. Nu vil Hiroshi Amano göra så att lysdioder drivna av solel ska ge en och en halv miljard människor en ljusare framtid. Det finns många som inte har tillgång till elnät, men med solelsdrivna lampor kan de få ett bättre liv.