Så funkar de digitala försäkringarna

Vad finns det egentligen för digitala lösningar när det kommer till de ökade bedrägerierna på internet? Se till att försäkra dig mot att ditt ID kapas och används för att beställa varor i ditt namn.

I ett tidigare inlägg nämnde vi hur teknik kan underlätta för oss att skapa trygghet i vår vardag. Vi nämnde bland annat att det finns ett digitala försäkringar. Hur dessa digitala försäkringar fungerar tänkte vi gå in lite närmre på.

Du har säkert hört talas om att det sker en brutal ökning av bedrägerier på nätet och anledningen till det är att folk fortfarande är mycket ovana vid hur deras digitala ID fungerar. Bedragarna känner till att människor inte helt har anpassat sig till den enorma digitala service som ges av exempelvis banker, och känner därför inte heller till deras rutiner. Det gör att en bedragare enkelt kan ringa upp en privatperson och påstå sig vara en person från banken, som varnar om en pågående kapning.

10937466-credit-cards-with-lock-on-a-keyboardKapar ID och länsar ditt konto

Den som blir uppringd tror snart att bedragaren är en äkta bankperson och lämnar snabbt ut de begärda personuppgifterna och bank ID-lösenordet för att få hjälp. Sedan kan bedragaren i princip ostört länsa privatpersonens konto. Det här är ett ständigt växande problem och brottsoffret kan få det mycket svårt att få tillbaka de stulna pengarna. Tänk bara om en bedragare skulle få fri tillgång till ditt eget konto – det kan röra sig om ens livsbesparingar. Med en digital försäkring kan försäkringsföretaget hjälpa dig att bestrida sådana typer av händelser. Läs mer om hur det går till i expressen.se

 

Det finns också andra typer av bedrägerier. Det kan till exempel hända att din identitet kapas och används för olaga aktivitet på internet som du inte har någon aning om. De kan med hjälp av ditt namn och personnummer tvätta pengar eller beställa saker som sedan faktureras hem till dig. Många upptäcker sådana typer av bedrägerier genom att de får en kreditupplysning hemskickad utan att de vet varför. Dessa fakturor behöver man också någon som kan hjälpa en att bestrida.